tisdag 5 april 2011

GI-bröd!


Här har det bakats igen. Har letat efter recept på ett gott och lättbakat GI-bröd utan konstiga ingredienser och nu äntligen har jag fått tag på ett.
Det är andra gången på en vecka som jag bakat detta bröd, för det har en strykande åtgång.
Jättegott och mycket mättande.
Massor av smaskiga nötter och torkad frukt i och det blir verkligen saftigt och gott.

Det bästa är att det bara är att röra ihop allt i en bunke och svisch in i ugnen. Ingen jäsning eller knådning. Kan väl inte bli så mycket enklare...

För er som vill testa, här kommer receptet:

GI-bröd (blir två bröd)

3 dl dinkelfullkornsmjöl
3 dl rågmjöl
0,5 dl linfrön
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpafrön
2 dl blandade nötter (t.ex. valnötter, mandel, paranötter, cashewnötter)
5-6 torkade aprikoser i bitar
ev. ett par torkade fikon i bitar
1 tsk salt
6 dl naturell yoghurt
1,5 tsk bikarbonat
lite sesamfrön till formen

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Blanda samman allt i en bunke, yoghurten först
3. Smöra två avlånga sockerkaksformar och strö i lite sesamfrön
4. Grädda nederst i ugnen i ca 50 minuter
5. Njut!


Jag försöker äta betydligt mindre av de "sämre" kolhydraterna numera eftersom jag faktiskt tror att man mår bättre då. Om jag sedan skulle råka gå ner några kilo på köpet skulle det vara en mycket välkommen bonus.
Kan hålla med de som tycker att det blivit en GI-hysteri i Sverige just nu men jag tror att om man minskar på socker och vetemjöl har man mycket att vinna när det gäller hälsan.
Man behöver enligt mig inte följa nå´n "diet" helt slaviskt. Det kan räcka med att dra ner på vissa saker och använda sunt förnuft.
Samtidigt måste man även få unna sig ibland också, annars skulle väl livet bli allt för trist.
Eller, vad säger ni?

Ha det gott!
Kram Petra/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar